RESEPI LEPAT PISANG MUDAH
Bahan-bahannya:
4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula
2 cawan santan (1 kotak santan +air)
2 cawan kelapa parut putih(kak tak letak sbb malas nak parut kelapa..huhu)
*Bahan-bahan di atas menghasilkan dalam 30+ lebih bungkus lepat pisang.
Cara-cara membuatnya:
1. Ambil pisang belakang umah atau beli lah pisang yang sesuai untuk buat lepat. Lenyekkan pisang tu dulu sampai ko puas hati...hehe
2. Masukkan tepung gandum dan tepung beras, gula santan dan kelapa parut putih kedalam pisang lenyek tersebut. Satukan dan gaul sampai sebati.
3. Ambil daun pisang, layurkan atas dapur gas depan belakang. Potong daun tersebut ikut kesesuaian dan letaklah dalam 2@3 sudu adunan pisang tadi tu ke atas permukaan daun pisang. Kemudian lipatlah cecantik. Macam bungkus nasi lemak tu. tapi ini leper jelahkan.
4. Panaskan pengukus yang telah diisi air. Agak-agak air dah menggelegak letak bungkusan dalam pengukus. Kukus dalam 15-20 minit. Insya ALLAH memang sodap lah tu hasinya.
Masuk dalam pengukus |
Inilah hasilnya dalam 30 bungkus jugaklah hasilnya..nyum...nyum |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan