Sabtu, 4 Januari 2014

Popia Inti Kentang Bersama Lobak Merah

Popia Inti Kentang Bersama Lobak Merah

Hasil tak seberapa akak...akak memang tak pandai masak..uhukss



Bahan-bahannya:
Inti
3 biji ubi kentang ( dipotong dadu )
1 biji lobak merah ( dipotong dadu )
1 labu bawang besar  ( dipotong dadu )
Segenggam daging kisar (akak pakai Ramly punya)
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 genggam ikan bilis
1 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu cili kisar
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
4 sudu besar minyak
1/4 sudu gula
20 keping kulit popia  saiz besar


Inti yang telah siap di masak

Kulit popia yang digunakan
 Cara-cara membuatnya:

1. Kisar bawang merah,bawang putih, ikan bilis dan udang kering bersama. (kalau rajin tumbuk hancur)
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan yang telah dikisar bersama bawang besar yang telah di           dadu sehingga naik bau dan kelihatan garing.
3. Masukkan serbuk kari dan cili kisar.Kacau lagi sehingga garing.
4. Masukkan kentang dan lobak merah yang telah didadu serta daging kisar bersama. Dalam beberapa minit     masukkan 1-2 cawan air.
5. Masukkan garam, gula dan sedikit sebuk perasa.
6. Kacau sehingga agak kering. Kemudian angkat.
7. Ambil kulit popia dan letakkan inti. Lipat dan gulung secantiknya.
8. Setelah siap boleh terus digoreng dan dihidangkan sebagai minuman petang. (kalau takmo, boleh simpan       di dalam peti ais sebelum digoreng)


Setelah popia diisi inti dan digulung



Selamat
Mencuba!!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com
Terdapat ralat dalam alat ini