Semalam cuba buat biskut dahlia...memang berbaloi..sedap sangat..resepi sangat mudah dan ringkas ambil kat Group FB Resepi Ringkas..Memang best...terima kasihlah kepada rakan2 yang mengongsikan resepi tersebut...Akak buat dalam 3 telap...1 telap dan licin dah...walaupun agak kurang dari segi rupa... tapi memang sedap plak rasanya..hihi
Biskut Dahlia akak..hihi |
Dah nak habess... |
600g tepung jagung
1/2 tin susu pekat
250 g mentega (akak guna Buttercup)
1 sk esen vanilla (ni akak tambah sendiri..xyah pun xpe)
Cara buat
1. Satukan mentega yang telah lembut dengan susu pekat manis menggunakan pemutar samapai sebati.
2. Masukkan esen vanillah..Putar lagi.
3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit. Putar sampat sekata.
4. Gunakan penerap biskut dahlia dan terap dengan kreativiti sendiri...keras tangan akak masa ni..maklumlah guna penerap kat bawah ni.uhuksss.. yang berbunga tu...
5. Sebelum tu, sapu dulang pembakar dengan sedikit margerine.. baru terap kuih atas dulang tu yer...sesudah itu, bakar dengan suhu 160 darjah celcius dalam masa 15 minit setiap kali bakar...
Senangkan...Selamat mencuba...
owhhhh mmg tabik toing-toing la pada yg reti membuat biskut... sbb tgn ni mmg x reti hu3
BalasPadamsalam Ramadan dear...
akak pun tak reti..tapi resepi ni ringkas dan memudahkan...sekali cuba pulak menjadi..alhamdulillah..cubalah dik lia..hehe
BalasPadam