Sedapnya..Masa ni masuk untuk sahur..sedap kata anak-anakku. |
Bahan-bahannya ialah:
Udang saiz sederhana 15-20 ekor(dibasuh bersih)
Kunyit hidup (lebih kurang 2cm)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5-6 biji cili api (terpulang pada anda)
1-2 sudu tempoyak..(ikut anda)
Daun Kunyit
Sedikit garam, gula dan serbuk perasa
Cara-cara membuatnya:
1. Kisar kunyit hidup, bawang merah dan bawang putih serta cili sehingga lumat. (kalau nak tumbuk pun
boleh)
2. Tumiskan bahan-bahan tersebut ke dalam minyak yang telah dipanaskan. Tunggu sampai naik bau...
3. Masukkan garam, gula, dan serbuk perasa secukup rasa. dan yang penting ialah tempoyak yang
marvellous...Letakkan sedikit air .Kacau rata.
4. Kemudian masukkan udang yang telah dibasuh dan ditoskan.Kacau sampai sebati.
5. Masukkan daun kunyit yang telah dihiris halus.
6. Tutup api dapur gas setelah daun kunyit layu dan kuah menjadi pekat.
Silalah cuba ya..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan