Assalamualaikum dan selamat sejahtera warga maya yang dihormati sekelian. Semalam, masa buat laksa penang sis juga buat kuah lemak sekali sebab suami sis memang suka kuah lemak ni...so sekali harung jer sis buat. Semalam masak dah pukul 1.30 ptg, memang kelam kabutlah sebab pukul 3 petang nak ambil bapa sis di Pusat Dialisis di Cheng Melaka sedangkan rumah bapa sis ni di Alor Gajah. Memang merentas daerahlah sis. Tapi pusat HD abah ni dah bagi surat makluman jika pihak polis minta dokumen perjalanan. So sis x perlu susah hatilah kan. Kat bawah ni sis tunjukkan hasil kuah sis. Resepi sis ambil di gugel. Terima kasih kepada pengongsi2 resepi tu ya.
Asingkan isi dan tulang ikan. |
Ini anak dara sis hiris. Kasar-kasar. Selepas tu sis hiris balik bagi halus. Klu tidak tercekik sis makan kasar2 gitu.
Bahan Kuah
1 kg ikan - rebus ambik isi dan kisar
1/2 kg santan pekat
1gelas air utk tambahan (utk sesuaikan pekat/cair)
Dikisar
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 btg serai diketuk
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 keping asam keping
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk perasa - kalau x letak pun xpa
Cara membuatnya
1. Campur semua bahan di atas dan masak di atas dapur sehingga mendidih dan masak. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
2. Apabila rasa dan pekatnya tu dah okay, bolehlah diangkat. Kalau rasa terlalu pekat, masukkan sedikit air panas ya.
2. Apabila rasa dan pekatnya tu dah okay, bolehlah diangkat. Kalau rasa terlalu pekat, masukkan sedikit air panas ya.
Ulam
Daun kesum
Timun batang
Bawang besar
Kacang panjang
Bunga kantan
Kubis
Taugeh - kalau suka
*Semua bahan di atas di hiris halus
Sambal
10 biji cili padi
1/2 sdt garam
1 sudu cuka
1 sudu gula
Sedikit belacan (x bubuh pon x pe)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan