4 ketul paha ayam
8 sudu makan tepung serbaguna
2 sudu teh lada putih
1 cawan minyak masak
Cara Membuatnya:
1. Bersihkan dan buang tulang ayam daripada daging paha.
2. Perap paha ayam dengan serbuk lada putih beberapa jam.
3. Salutkan ayam dengan tepung serbaguna.
4. Panaskan minyak dan gorengkan ayam yang diperap sehingga masak.
5. Susunkan semua bahan di dalam pinggan dan siramkan dengan soso lada hitam...
Bahan B (untuk sos lada hitam)
Sebiji bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang)
4 sudu makan lada hitam (dikisar)
2 sudu sos tomato
2 sudu makan kicap
2 cawan air rebusan tulang ayam paha tadi.
2 sudu teh tepung jagung (bancuh dgn air) ...kalau nak pekat tambah cikit lagi..
Garam dan sedikit gula
minyak bagi menumis
Cara membuat Sos Lada Hitam
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Apabila sudah pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan bancuhan tepung jagung.
4. Kacau hingga sebati dan masak mengikut kepekatan soso yangt dikehendaki. Masukkan garam dan gula
secukup rasa.
5. Hidangkan dengan chicken chop dan hiasa lain seperti hirisan timun, salad dan hirisan tomato..
Selamat mencuba...cheh..perasan laks den..hihi...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan