Buat minggu lepas lagi...sekejap jaa abes...kak suka sangat kek ni wooo...badan pon daa berlemak2 ni..lepas makan barulah nak menyesal tak berkesudahan...haha...lemak2 sedang terkumpul dengan gembiranya...
Resepi sahabatku kak Hamidah Mohni...Tq kak
Bahan-bahannya:
Bahan A
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1/2 sudu teh krim tartar
1/2 sudu teh soda bikarbonat
(bahan-bahan di atas diayak sekali)
Bahan B
1 ketul butter
4 biji telur
1 1/2 gula kaster
3/4 cawan susu cair
3/4 cawan air sejuk
Cara-cara membuatnya:
1. Pukul
butter bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan
pukul bersama adunan tadi.
2. Masukkan
susu cair pula dan kacai sehinnga sebati.
3. Setelah
itu masukkan sedikit demi sedikit bahan-bahan A..Sambil itu, air pula..pukul
sampai sebati.
4. Setelahitu,
sediakan loyang sederhana dan alaskan dengan kertas khusus untuk kek. (aku guna
A4 jer). sapukan mentega pada lapisan kertas dan loyang tersebut.
5. Kukus
dalam periuk dalam tempoh 40-60 minit). (Kalau nak bakar,masukkan dalam oven
yang telah dipanaskan terlebih dahulu).
6. Setelah
masak.. sejukkan dahulu...
Untuk Topping:
Bahan-bahannya:
1 tin susu cair
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu tepung jagung
1/2 cawan gula
Cara-caranya:
1. Bahan
di atas di campur sekali dan dikacau sampai rata.
2. Setelah
sebati, masakkan ia di atas api yang kecil secara double boiling. Kacai
sehingga berkilat.
3. Tuangkan
di atas kek yang telah siap di kukus atau dibakar. sapukan ke atas kek dengan
rata dan cantik.
4. Kemudian
taburkan coklat urai atau badam. Terpulang kepada kekreativitian anda...
5. Sesuai
dihidangkan untuk minum petang dan di pagi raya..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan