Bhn2:
Lasagna ni kak c'za guna kepingan lasagna san remo...bukan roti...lagi sedap |
8 keping roti gardenia
1 kotak besar susu dutchlady full cream
1 biji bawang besar holland
4-5 ulas bwg putih
1 botol sos spaghetti kimbal yg ada cendawan@ prego
1tin cendawan bulat tu
500g daging cincang ramly
2-3 sudu cili kisar
Sedikit sos cili
Sedikit sos tiram..xdepun xper
1 sk serbuk oregano
1 sk serbuk lada Hitam
1 sk serbuk lada putih
200g parutan mozzarella/ Parmesan
Beberapa keping cheese cheddar
2 sudu tepung gandum
100 gm buttercup
Minyak jagung secukupnya utk menumis..
Garam...gula...penambah perasa secukup rasa.
Cara2nyer: sos merah...
Cincang kan bwg putih n bwg besar...tumiskan...smpai naik bau..
Masukkan cili kisar...sos cili..sos tiram...sos spaghetti.. Serbuk oregano..serbuk lada Hitam...serbuk lada
putih..masukkan 1 tin air
Kmdian masukkan daging cincang..n cendawan bulat tuh..
Kacau hingga sebati n masukkan pula garam..gula sedikit jer...n penambah perasa pun sikit jer...agak2
hmpir kering tutup api dapur
Cara2 buat sos putih:
Cair kan butter dlm periuk....masukkan 200 ml susu dutchlady...kacau..then masukkan 2 sudu tepung
gandum..kacau lg... Masukkan 2 keping cheese cheddar... Kacau..jgn smpai pekat....tutup api dapur..
Penyediaan lapisan lasagna roti:
Sediakan satu Loyang yg telah disapu marjerin di atas pmukaannya..
Ambil roti ..rendam dlm air susu jap...then susun dlm Loyang...letak sos merah atas roti disusuli sos
putih....taburkan mozzarella..then ulang dengan roti kemudian sos merah n putih...mozzarella... 2 Kali
lagi..at last Prmukaan atas mesti roti..klu ada lebihan sos putih sapu ats roti tu..n tabur kan mozzarella n
cheese cheddar yg dikoyakkan...dah siap lehlah bakar...suhu 180° selama 30-40 minit ikut oven msg2...api
atas bwh...
Dah ciap leh mkn ngan cili sos...nyum2
Tiada ulasan:
Catat Ulasan