Wpun rupanya x menarik tp rasanya sedap tau...huhuhu.. |
Bahan-bahannya:
1 kg daging dipotong kiub
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4-5 sudu rempah kurma apa2 jenama ( Akak pakai ADABI sebab suami ak beli jenama yang ini)
1 biji tomato dibelah empat
2 biji ubi kentang dibelas empat
2 biji lada merah dipotong 4 tanpa putus
1/2 kg santan yang telah diperah
Garam secukup rasa dan
sedikit ajinomoto
Bahan yang perlu dikisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
2 inci halia
Cara menyediakannya:
1. Panaskan minyak dalam periuk
2. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang serta tumiskan sehingga naik baunya.
3. Masukkan pula bahan yang telah dikisar kacau sehingga tumisan menjadi garing.
4. Kemudian masukkan pula rempah kurma dan sedikit air...kacau sehingga rata.
5. Selepas itu, masukkan daging dan masak sehingga daging menjadi empuk, masukkan sekali ubi kentang dan biarkan ia menjadi lembut.
6. masukkan pula lada merah yang telah dipotong 4 tanpa putus tadi.
7 Tuangkan santan dan masukkan garam dan sedikit ajinomoto.
8. Akhir sekali masukkan tomato. Apabila masak siap untuk dihidang.
Sumber Kak C'za perolehi dari: http://www.resepimudah.com/daging-masak-kurma/#ixzz2eh9hmveK
terima kasih banyak...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan