Ahad, 19 Oktober 2014

Kejohanan Sukan SK Paya Rumput Melaka 2014

Kali ini sukan dibuat pada waktu pagi pada 17/10/2014 yang lepas.... sewaktu kami mengambil cuti peristiwa..adaka buat waktu cuti??? Walaupun dibuat dalam mood cuti, kami tetap redha dan melakukan kerja ikhlas kerana ALLAH dan demi anak bangsa... Pada kali ini sekali lagi Rumah Kenyalang akak (kuning) diangkat sebagai Juara Keseluruhan, Juara Perbarisan, Juara MAskot terbaik dan Juara tarik tali...Alhamdulillah..Amin..Ya Rabbal Alamin... Di bawah ada gambar sekitar berlangsungnya hari sukan tersebut....Tahniah Kenyalang..Tahniah semua ruamah..Rajawali...Kasawari dan Cenderawasih..

Ketua rumah Pn Halizah Abu Kasim yang sangat komited..Tahniah cikgu...

Pasukan tarik tali..Juara weh...

Perbarisan kami..Juara lagi..
Rumah Rajawali...












Maskot Kami Awang Kenit...buat pengetahuan ..baju dijahit sendiri oleh ketua rumah Pn Halizah...



Tahniah Kenyalang




Lasagna Roti

Resepi lasagna roti:
Bhn2:

Lasagna ni kak c'za guna kepingan lasagna san remo...bukan roti...lagi sedap




8 keping roti gardenia

1 kotak besar susu dutchlady full cream

1 biji bawang besar holland

4-5 ulas bwg putih

1 botol sos spaghetti kimbal yg ada cendawan@ prego

1tin cendawan bulat tu

500g daging cincang ramly

2-3 sudu cili kisar

Sedikit sos cili

Sedikit sos tiram..xdepun xper

1 sk serbuk oregano

1 sk serbuk lada Hitam

1 sk serbuk lada putih

200g parutan mozzarella/ Parmesan

Beberapa keping cheese cheddar

2 sudu tepung gandum

100 gm buttercup

Minyak jagung secukupnya utk menumis..

Garam...gula...penambah perasa secukup rasa.


Cara2nyer: sos merah...

Cincang kan bwg putih n bwg besar...tumiskan...smpai naik bau..

Masukkan cili kisar...sos cili..sos tiram...sos spaghetti.. Serbuk oregano..serbuk lada Hitam...serbuk lada 

putih..masukkan 1 tin air

Kmdian masukkan daging cincang..n cendawan bulat tuh..

Kacau hingga sebati n masukkan pula garam..gula sedikit jer...n penambah perasa pun sikit jer...agak2

hmpir kering tutup api dapur


Cara2 buat sos putih:

Cair kan butter dlm periuk....masukkan 200 ml susu dutchlady...kacau..then masukkan 2 sudu tepung 

gandum..kacau lg... Masukkan 2 keping cheese cheddar... Kacau..jgn smpai pekat....tutup api dapur..


Penyediaan lapisan lasagna roti:

Sediakan satu Loyang yg telah disapu marjerin di atas pmukaannya..

Ambil roti ..rendam dlm air susu jap...then susun dlm Loyang...letak sos merah atas roti disusuli sos 

putih....taburkan mozzarella..then ulang dengan roti kemudian sos merah n putih...mozzarella... 2 Kali 

lagi..at last Prmukaan atas mesti roti..klu ada lebihan sos putih sapu ats roti tu..n tabur kan mozzarella n 

cheese cheddar yg dikoyakkan...dah siap lehlah bakar...suhu 180° selama 30-40 minit ikut oven msg2...api 

atas bwh... 



Dah ciap leh mkn ngan cili sos...nyum2

Kepulangan.....ke alam baqa'

Assalamualaikum.....sebelum ini pernah akak bercerita tentang kehilangan seorang ibu saudara akibat penyakit.. kanser payu dara...minggu lepas sehari sebelum raya ari tu plak...perginya tak akan kembali..yang si kakaknya...Allayarhamah Normah bt Md Shariff ibu saudaraku di sebelah bapa ke alam barzah akibat kerosakan hati serta jangkitan kuman dalam paru2...sempat melawatnya di hospital  2 hari sebelum tu...masih tidak kritikal dan boleh bercakap2 lagi...sempat bergurau senda lagi...
Gambar hiasan...


Dan seterusnya pula pada tanggal 16 /10/2014 perginya tak akan kembali bapa saudara di sebelah mak pula yang bernama ABD Rahman Bin Md Isa akibat penyakit Kanser usus... sejak mula mengetahui beliau ada kanser...lebih krg 2 tahun juga beliau bertarung dengan penyakit ini... Semoga ALLAH mencucuri rahmat ke atas rohnya dan yang lain-lain...Isterinya yang begitu setia menjaga beliau ketika beliau sakit hingga ke nafas yang terakhir...akak sangat kagum dengan kekuatan fizikal mentalnya..dgn sokongan padu daripada kaum kerabat serta saudara mara yang lain..Alhamdulillah......semoga ALLAH SWT memberi ganjaran yang setimpal atas segala kebaikan yang dilakukan olehnya..Yang pergi tetap akan pergi ....suatu hari nanti kita juga pasti menyusul...cepat atau lambat, bila dan di mana ia tetap akan berlaku...hanya ALLAH sahaja Maha Mengetahui..Wallahualam.. sekian

Sabtu, 26 Julai 2014

Salam aidilfitri 1435 H

29 Ramadhan 1435H - Hari ni sudah  hari ke 29 muslimin muslimat berpuasa..Sekejap jer kan masa berlalu....sekejap jer kita dah sampai di penghujung Ramadhan yang mulia ini..sedih pulak Kak C'za nak berpisah dengan bulan yang penuh rahmat dan berkah ni... Apapun kak n famili sangat sempoi dalam membuat persiapan untuk menyambut bulan Syawal pada kali ini... serba sederhana..Namun begitu Alhamdulillah..segala pujian untuk ALLAH...kak C'za ucapkan dengan apa yng DIA beri untuk kami...bersyukur sangat dengan kehidupan ini yang lebih baik berbanding dengan orang lain...

Kini apa yang kak harapkan agar semua umat Islam kita bersatu dalam menentang musuh durjana yang kini sedang membuat penganiyaan kepada saudara seIslam kita di GAZA, SYRIA, ROHINGYAdan dimana sahaja umat Islam ditindas....Selain wang ringgit, doalah yang kita perlu kirimkan kepada mereka agar kemenangan berpihak pada mereka dan juga kita sendiri..suatu hari nanti..in sha ALLAH...

Tahun ini kak n famili beraya di Melaka...hari raya kedua baru pulang ke kg Mr Hubby di Kelantan...
Semoga segalanya dipermudahkan ALLAH..

Akhir kata..kak C'za mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri kepada semua insan yang beragama Islam...Semoga raya kali ini membawa keceriaan dan kasih sayang sesama kita..Amin...



#Pray for Palestinian...dan semua umat Islam yang sedang diuji ALLAH....Sesungguhnya segala ujian itu penuh hikmah yang tidak terperi daripada TUHAN kepada hamba yang dicintaiNYA...Wallahualam...ALLAHUAKBAR...

Rabu, 16 Julai 2014

Puding Kastard Berkuah

Bulan Ramadhan macam2 tekak ni nak makan..Nampak itu nak makan...nampak ini nak makan..pendek kata apa sajer yang nampak semua kita nak telan..ganaznyer..hehe...Bulan Ramadhan tahun ni kak C'za mmg tak tengok bazar Ramadhan..Kalau tersinggah pun beli air jer..itupun nak dibawa ke rumah emak akak...selalu buat sendiri jer kat umah....Tahun ni akak memang masak jer...entohler..anak pun dah membesar ..karang kalau beli kang tak lari RM50 habezz..Lepas tu bukannya semua habez...tak ke membazir namanya...hihi ....
Hari tu akak tetiba teringin makan puding Kastard berkuah...walla  sedappnya makan ketika sojuksss...fuh..meleleh air liur plakss...semua bahan kebetulan ada..jadi apa lagi mehler buat hehe..



PUDING KASTAD
1 cawan tepung kastad
4 cawan air
1 cawan susu cair
3/4 cawan gula @ secukup rasa
Cara-Cara:
Satukan semua bahan, kacau atas api sederhana hingga likat..sentiasa kacau supaya adunan tidak berketul2
Tuang dalam loyang @ bekas2 kecil. Sejukkan
KUAH
1 tin susu cair
2 tin air ( sy sukat ngan tin susu cair )
1 tin fruit koktel ( ambil buah shj )
3/4 cawan gula @ secukup rasa
2 sudu besar tepung kastad
Cara-Cara:
Satukan semua bahan kecuali fruit koktel. Masak atas api sekejap. Agak2 dan sebati terus tutup api dapur gas..Sedia untuk dihidang..Akak campurkan puding kastard ke dalam kuah tuh..Yang hitam2 kat atas tu akak tambahkan buah anggur memang syodapsss...sekali hidang licin..Alhamdulillah semua suka dan tiada berlaku pembaziran...

Sabtu, 5 Julai 2014

Kehilangan..setiap kehidupan pasti ada pengakhirannya

Hari ini akak merasa  sangat sedih.....Kesedihanku kerana  kehilangan ibu saudara yang dihormati akibat kanser payudara yang dihidapnya selama 2 tahun kebelakangan ini..Namun allahyarham telah merahsiakannya daripada kaum keluarga...akak pun baru tau bulan lepas..masa tau terus pergi melawatnya..ketika itu badannya pun sudah kurus akibat tidak berupaya untuk makan ...
Beliau menghembuskan nafas pada .terakhir7 Ramadhan 1435h.. bersamaan 5 Julai 2014 jam 4.47 pagi tadi.. Setelah beberapa jam Biduanita Negara Datuk Sharifah Aini juga menghembuskan nafasnya yang terakhirnya pada jam 1.26 pagi.... Wajah beliau sangat tenang..dan sempatlah ku beri kucupan mesra untuk kali terakhir... Air mata menitis tanpa henti...Aku berdoa agar syurga menantinya di sana..Amin...
Semoga ALLAH menempatkan Allahyarham Norriah Md Sharif di kalangan orang2 yang beriman dan dirahmati olehNYA...In sha ALLAH....
Alfatihah buatnya....

Puding Roti Bersos Kastard

Ni yang kali ketiga buat...


Hari ni nak post resepi jer kat sini..nak hilangkan kesedihan di bulan Ramadhan yang mulia untuk tahun ni..Nanti akak akan ceritakan punca kesedihan itu selepas ni....kita tengok dulu resepi puding roti bersos kastard yang memang sedap dimakan sebagai juadah pencucui mulut...Kat bawah ada resepi dan puding yang akak telah cuba buat dulu.. Sajer jer nak kongsi bersama jika ada yang sudi melihatnya..huhu...


Yang akak buat kali kedua...walaupun agak hangus sikit ...memang sedap..berbaloi..

Ni kali pertama akak buat..huhu

Resepinya akak ambil daripada Buku Resepi chef terkenal Chef Hanieliza
Gambar: Resepi Pudding bersos Kastard...hihi...kak Norhaniza Mohamad...ikut buku resepi ni jo...huhu
Ni akak snap jer gambar daripada buku resepi Chef hanieliza..




Cream Puff Mudah

Sajer nak share.. Resepi diambil daripada  blogger masakan terkenal..Tq sesangat..
Hasil cream puff akak...bolehlah

Resepi Cream Puff
½ cawan butter (125g)
1 cawan tepung gandum (150g) diayak
1 cawan air (250ml)
4 biji telur dipukul dgn garfu sebentar.
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-caranya :

1. Oven dipanaskan dgn suhu 200 C.

2. Panaskan air + butter hingga mendidih.

3. Matikan api dan masukkan tepung, kacau hingga sebati.

4. Panaskan semula hingga tepung kelihatan kepingan nipis ditepi periuk.

5. Angkat periuk drpd api, masukkan telur dan dikacau segera hingga sebati...

6. Masukkan dalam piping bag dan paipkan btk bulat berbunga, di atas loyang yg dilapik parcment paper.
7. Bakar dalam oven 200 C utk 15 minit pertama. Turunkan suhu ke 170 C selama 20 minit lagi atau hingga kekuningan. Kalau masih tak rata kuningnya, off kan oven dan biarkan puff dlm oven hingga rata kuningnya.

Sos Kastard

Bahan-bahan :

2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung jagung
2 cawan susu
8 sudu gula
2 biji telur
2 sudu butter
sedikit pewarna dan esen vanilla

Cara membuat :

Masukkan sedikit susu dan kacau tepung hingga rata dan tiada berbintil. + baki susu dan bahan2 lain.
Masak atas api sederhana hingga pekat.
Jgn biar terlalu kental, kerana bila dah sejuk custard akan jadi lebih kental.
Sejukkan.
Belah Puff tadi dan sapukan custard atau gunakan nozzle dan dipaip ke dalam puff...

Puff sebelum dibakar..Pastikan renjis dengan air dahulu sebelum dimasukkan ke dalam oven...

Apam Nasi/Beras Mudah


Sajer jer akak nak share resepi ni...dibuat masa hari puasa yang kedua...sedap dan mudah...
 


















Apam nasi / beras 
Bahan-bahan & caranya :

Langkah 1 :
2 cawan nasi 
1 1/2 cawan gula
2 1/2 cawan Air

*kisar nasi bersama air. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga nasi menjadi halus. Kemudian masukkan gula dan kisar lagi sampai sebati

Langkah 2 :
2 cawan Tepung Gandum
2 cawanTepung Beras
2 sudu kecil Yis (mauripan)
* 3 bahan digaul satukan.

Langkah 3 :
*kemudian campurkan kesemua adunanlangkah 1 dan langkah 2 kacau hingga sebati. Asing untuk warnakan. Titis pewarna (jika mahu). Dan Perap selama 3 jam. (akak perap 2 jam jer)

Langkah 4 :
Panaskan pengukus, balut penutup kukus dengan kain, dan kukus adunan yang dimasukkan bekas kecil(minyakkan dulu bekas tuh..sikit jer) selama 15 minit. .

hidangkan dengan kelapa parut digaulkan dengan garam.



Ahad, 29 Jun 2014

Biskut Dahlia

Semalam bersemangat akak mencuba untuk membuat biskut raya..tahun ni akak rasa macam nak buat sendiri..almaklumlah anak dah besar..kalau beli..dahlah mahal..habis kat diorang jer..x sempat nak bagi sebagai  buah tangan untuk mak dan mek apatah lagi nak dihidangkan kepada para tetamu..Pengalaman buat kuih tu adalah sikit2 semasa akak remaja dulu..hmm teringat dulu tolong mak buat kuih raya dah lama dah....sampai hangus pun ada..yelah...mak suruh jaga kuih...tapi akak asek mengadap majalah jo..hihi..dulu henset takde tulah mengadap jolah cam2 majalah...tapi mak pun dah tak brp sihat dah lho ni..akaklah kene ambil alih tugas ni..Tapi nak kata pandai bebeno tu idoklah..hehe..janji boleh makan dahlah..yer tak..kiki..

Semalam cuba buat biskut dahlia...memang berbaloi..sedap sangat..resepi sangat mudah dan ringkas ambil kat Group FB Resepi Ringkas..Memang best...terima kasihlah kepada rakan2 yang mengongsikan resepi tersebut...Akak buat dalam 3 telap...1 telap dan licin dah...walaupun agak kurang dari segi rupa... tapi memang sedap plak rasanya..hihi


Biskut Dahlia akak..hihi
Dah nak habess...
 Resepi Biskut Dahlia

600g tepung jagung
1/2 tin susu pekat
250 g mentega (akak guna Buttercup)
1 sk esen vanilla (ni akak tambah sendiri..xyah pun xpe)

Cara buat

1. Satukan mentega yang telah lembut dengan susu pekat manis menggunakan pemutar samapai sebati.
2. Masukkan esen vanillah..Putar lagi.
3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit. Putar sampat sekata.
4. Gunakan penerap biskut dahlia dan terap dengan kreativiti sendiri...keras tangan akak masa ni..maklumlah   guna penerap kat bawah ni.uhuksss.. yang berbunga tu...

5. Sebelum tu, sapu dulang pembakar dengan sedikit margerine.. baru terap kuih atas dulang tu yer...sesudah itu, bakar dengan suhu 160 darjah celcius dalam masa 15 minit setiap kali bakar...

Senangkan...Selamat mencuba...



1 Ramadhan 1435H....Salam ramadhan...

Hari ini bermulalah kembali lembaran hari-hari bersama Ramadhan Al Mubarak...Alhamdulillah kak C'za merasa bersyukur...kerana diberi peluang untuk menempuhinya sekali lagi buat kali ini oleh ALLAH SWT... Semoga segalanya dipermudahkan oleh NYA...terutama anak2 kak C'za ..harap mereka tabah dalam menghadapi bulan Ramadhan ini dan merasa bersyukur dengan kenikmatan yang ALLAH pinjamkan setakat ini...
Kepada rakan-rakan semuslim, Kak C'za mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan 1435 H...Semoga ALLAH SWT memberkati dan merahmati segala ibadah kita semua sehingga sampai bila2..In sha ALLAH...Amin
from google

from google

Jumaat, 13 Jun 2014

Aiskrim Vanilla Coklat HomeMade


Hari ni akak cuba menghasilkan aiskrim buatan sendiri. Aiskrim ini berperisa vanilla dan coklat...Akak ambil resepi ni daripada Facebook melalui Group Resepi Ringkas...memang best group ni..Kengkawan semua pandai masak...Akak ni apalagi menumpang resepi jerlah...Terima kasih kepada rakan2 yang menyumbang resepi di situ..Semoga ALLAH membalas segala kebaikan kepada anda semua...amin

Resepi Aiskrim HomeMade Vanilla Coklat

Sebelum dibekukan..Nanti akak masukk gambar yg dah beku kemudian yer...hehe

 Bahan-bahannya;

3 cawan susu fullcream Dutch Lady/ Susu Segar
3/4 cawan atau    cawan susu pekat (optional)..terpulang kepada kemanisan yang anda inginkan..
1 biji kuning telur
2 sudu besar ovallate
2 sudu kecil esen vanilla +1 sk  serbuk vanilla
2 sudu besar serbuk coklat atau2 sudu kecil Emulco coklat


Cara membuatnya;

1. Satukan bahan-bahan di atas kecuali serbuk coklat dengan mengisarnya menggunakan blender sehingga kembang dan gebu.

2. Keluarkan separuh daripada adunan dan masukkan ke dalam bekas lain atau jag.

3. Masukkan serbuk coklat dalam adunan di dalam blender dan kisar sampai sebati.

4. Sediakan satu bekas bersih.. Masukkan adunan selang seli antara vanilla dan coklat ke dalam bekas tersebut... Taburkan dengan colkat rice sebagai hiasan..

Mudahkan...Selamat mencuba
                                                      Ni ha hasilnya..memang best....



Santai @ Ocean View Resort Port Dickson

Cuti kali ni akak bersama keluarga hanya ke Port Dickson N.Sembilan.... Port Dickson bagi akak best sebab di pantai barat ni susah nak cari pantai yang yang landai dan panjang....Port Dickson mempunyai rangkaian pantai-pantai yang indah...Antaranya Pantai Teluk Kemang, Pantai Purnama,  Pantai Gemuk, Pantau Saujana, Pantai Tanjung Biru dan macam-macam lagi...akak pun dah tak ingat..

Mula-mula akak bercadang nak ke Terengganu tapi memandangkan Mr Hubby dapat cuti dua hari  jer termasuk ngan ari Ahad...Ahad dan Isnin jer..huhu ...maka terbatallah keinginan hati akak tuh...jarak yang agak jauh dari Melaka ke Terengganu memungkinkan masalah kekangan masa...chewwah...

Akak dan Mr Hubby  pun mula survey kawasan pantai barat ni...memandangkan cuti yang pendek maka, kita orang bersepakatlah untuk ke PD sahaja... Mr Hubby pun survey apartment yang ingin diinap untuk semalam...Banyak apartment penuh..seperti, Glory Beach Resort, Ilham PNB Beach Resort, Ancasa Beach Resort, Akar Beach Resort... Akhirnya jumlah satu aparment di Ocean View Resort yang terletak di Jalan Pantai Batu 9, Teluk Kemang...
Apartment 3 bilik dengan kadar RM290. ...Okaylah tukan...Mr Hubby booking secara online....

Esoknyer sebelum check in, kami gi lah dulu singgah makan-makan bekalan yang telah akak masak sebelum pergi tuh ..Kami memilih kawasan  di Pantai Purnama, yang tidak berapa jauh daripada kawasan resort...

Sampai di apartment dalam pukul 2;30 petang, besar jugalah seluruh apartment tersebut...bilik 3 dan bilik air ada 2 buah dan ada dapur serta tempat menyidai baju..tapi akak tak sempat pula nak ambil gambar...terlupa sebenaunyer..hehe

Dalam pukul 5:30 petang bawa anak-anak mandi kolam sampai kul 7:00 malam..Siap guard dari nepal ke myanmar jemput bebudak tuh suruh balik...akak tengok kat sini pekerja kebanyakkannya warga asing, Melayu ada nampaknya tapi yang handle bahagian registeration dan pejabat jer kot...


Malam tu sempat lah pergi Family Store kat bandar sebab..terlupa bawa ubat gigi...Kat aparment ni sabun, ubat gigi semua takder...terpaksalah pergi beli jugak..hehe...Banyak juga barang yang dibeli tu...dah macam2 kepala...masing-masing dengan keinginan masing2 terutamanya  ibu budak2 ni...hehe


Esoknya, takder aktiviti yang menarik dilakukan ..hanya bawa anak2 pergi sekali lagi ke kolam renang untuk mandi-manda...dah kat situ jer yang menarik minat deme semue..hehe..komain gumbira masing- masing terutamanya yang kecik tu.. Dia pun sama nak main air....hehe.. sampai 2 jam lebih dok main air...

Dalam pukul 11.30 kami pun bersiap sedia untuk check out...Setelah check out kami menuju ke Pantai Teluk Kemang untuk menikmati makan tengahari... Dalam pukul 1.00 tengahari kami bertolak pulang dan sampai dalam pukul 2.00 petang..hehe bukan jauh nau pun...

Bila dah sampai rumah perghhh lega...best sangat dapat duduk rumah...walaupun rumah akak tak secantik mana tapi ibarat kata orang 'Rumahku Syurgaku' ..kikiki...


Dibawah foto2 kenangan semasa berada di sana..



Di sekitar apartment Ocean View Resort Port Dickson














Pemandangan di Pantai Purnama Port dickson..Sungguh memukau...begitu indah ciptaan ALLAH..





Pantai ni dipanggil sebagai Pantai Purnama


Lasagna yang dimasak olehku sebelum datang ke sini..




Makanan yang dimasak dan dibawa dari rumah...

Mr Hubby sedang menikmati makanan




Kesayangan akak..hihi



Aksi anak2 akak yang manjo...uhuksss

Masa ni semua tak redi lagi..kiki

Senyum anak2...1..2..3..klik







Ini anak2 bersama Mr Hubby...hehe



Indahnya Pantai Purnama..PD







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

Fish