Ahad, 29 Jun 2014

Biskut Dahlia

Semalam bersemangat akak mencuba untuk membuat biskut raya..tahun ni akak rasa macam nak buat sendiri..almaklumlah anak dah besar..kalau beli..dahlah mahal..habis kat diorang jer..x sempat nak bagi sebagai  buah tangan untuk mak dan mek apatah lagi nak dihidangkan kepada para tetamu..Pengalaman buat kuih tu adalah sikit2 semasa akak remaja dulu..hmm teringat dulu tolong mak buat kuih raya dah lama dah....sampai hangus pun ada..yelah...mak suruh jaga kuih...tapi akak asek mengadap majalah jo..hihi..dulu henset takde tulah mengadap jolah cam2 majalah...tapi mak pun dah tak brp sihat dah lho ni..akaklah kene ambil alih tugas ni..Tapi nak kata pandai bebeno tu idoklah..hehe..janji boleh makan dahlah..yer tak..kiki..

Semalam cuba buat biskut dahlia...memang berbaloi..sedap sangat..resepi sangat mudah dan ringkas ambil kat Group FB Resepi Ringkas..Memang best...terima kasihlah kepada rakan2 yang mengongsikan resepi tersebut...Akak buat dalam 3 telap...1 telap dan licin dah...walaupun agak kurang dari segi rupa... tapi memang sedap plak rasanya..hihi


Biskut Dahlia akak..hihi
Dah nak habess...
 Resepi Biskut Dahlia

600g tepung jagung
1/2 tin susu pekat
250 g mentega (akak guna Buttercup)
1 sk esen vanilla (ni akak tambah sendiri..xyah pun xpe)

Cara buat

1. Satukan mentega yang telah lembut dengan susu pekat manis menggunakan pemutar samapai sebati.
2. Masukkan esen vanillah..Putar lagi.
3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit. Putar sampat sekata.
4. Gunakan penerap biskut dahlia dan terap dengan kreativiti sendiri...keras tangan akak masa ni..maklumlah   guna penerap kat bawah ni.uhuksss.. yang berbunga tu...

5. Sebelum tu, sapu dulang pembakar dengan sedikit margerine.. baru terap kuih atas dulang tu yer...sesudah itu, bakar dengan suhu 160 darjah celcius dalam masa 15 minit setiap kali bakar...

Senangkan...Selamat mencuba...



1 Ramadhan 1435H....Salam ramadhan...

Hari ini bermulalah kembali lembaran hari-hari bersama Ramadhan Al Mubarak...Alhamdulillah kak C'za merasa bersyukur...kerana diberi peluang untuk menempuhinya sekali lagi buat kali ini oleh ALLAH SWT... Semoga segalanya dipermudahkan oleh NYA...terutama anak2 kak C'za ..harap mereka tabah dalam menghadapi bulan Ramadhan ini dan merasa bersyukur dengan kenikmatan yang ALLAH pinjamkan setakat ini...
Kepada rakan-rakan semuslim, Kak C'za mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan 1435 H...Semoga ALLAH SWT memberkati dan merahmati segala ibadah kita semua sehingga sampai bila2..In sha ALLAH...Amin
from google

from google

Jumaat, 13 Jun 2014

Aiskrim Vanilla Coklat HomeMade


Hari ni akak cuba menghasilkan aiskrim buatan sendiri. Aiskrim ini berperisa vanilla dan coklat...Akak ambil resepi ni daripada Facebook melalui Group Resepi Ringkas...memang best group ni..Kengkawan semua pandai masak...Akak ni apalagi menumpang resepi jerlah...Terima kasih kepada rakan2 yang menyumbang resepi di situ..Semoga ALLAH membalas segala kebaikan kepada anda semua...amin

Resepi Aiskrim HomeMade Vanilla Coklat

Sebelum dibekukan..Nanti akak masukk gambar yg dah beku kemudian yer...hehe

 Bahan-bahannya;

3 cawan susu fullcream Dutch Lady/ Susu Segar
3/4 cawan atau    cawan susu pekat (optional)..terpulang kepada kemanisan yang anda inginkan..
1 biji kuning telur
2 sudu besar ovallate
2 sudu kecil esen vanilla +1 sk  serbuk vanilla
2 sudu besar serbuk coklat atau2 sudu kecil Emulco coklat


Cara membuatnya;

1. Satukan bahan-bahan di atas kecuali serbuk coklat dengan mengisarnya menggunakan blender sehingga kembang dan gebu.

2. Keluarkan separuh daripada adunan dan masukkan ke dalam bekas lain atau jag.

3. Masukkan serbuk coklat dalam adunan di dalam blender dan kisar sampai sebati.

4. Sediakan satu bekas bersih.. Masukkan adunan selang seli antara vanilla dan coklat ke dalam bekas tersebut... Taburkan dengan colkat rice sebagai hiasan..

Mudahkan...Selamat mencuba
                                                      Ni ha hasilnya..memang best....



Santai @ Ocean View Resort Port Dickson

Cuti kali ni akak bersama keluarga hanya ke Port Dickson N.Sembilan.... Port Dickson bagi akak best sebab di pantai barat ni susah nak cari pantai yang yang landai dan panjang....Port Dickson mempunyai rangkaian pantai-pantai yang indah...Antaranya Pantai Teluk Kemang, Pantai Purnama,  Pantai Gemuk, Pantau Saujana, Pantai Tanjung Biru dan macam-macam lagi...akak pun dah tak ingat..

Mula-mula akak bercadang nak ke Terengganu tapi memandangkan Mr Hubby dapat cuti dua hari  jer termasuk ngan ari Ahad...Ahad dan Isnin jer..huhu ...maka terbatallah keinginan hati akak tuh...jarak yang agak jauh dari Melaka ke Terengganu memungkinkan masalah kekangan masa...chewwah...

Akak dan Mr Hubby  pun mula survey kawasan pantai barat ni...memandangkan cuti yang pendek maka, kita orang bersepakatlah untuk ke PD sahaja... Mr Hubby pun survey apartment yang ingin diinap untuk semalam...Banyak apartment penuh..seperti, Glory Beach Resort, Ilham PNB Beach Resort, Ancasa Beach Resort, Akar Beach Resort... Akhirnya jumlah satu aparment di Ocean View Resort yang terletak di Jalan Pantai Batu 9, Teluk Kemang...
Apartment 3 bilik dengan kadar RM290. ...Okaylah tukan...Mr Hubby booking secara online....

Esoknyer sebelum check in, kami gi lah dulu singgah makan-makan bekalan yang telah akak masak sebelum pergi tuh ..Kami memilih kawasan  di Pantai Purnama, yang tidak berapa jauh daripada kawasan resort...

Sampai di apartment dalam pukul 2;30 petang, besar jugalah seluruh apartment tersebut...bilik 3 dan bilik air ada 2 buah dan ada dapur serta tempat menyidai baju..tapi akak tak sempat pula nak ambil gambar...terlupa sebenaunyer..hehe

Dalam pukul 5:30 petang bawa anak-anak mandi kolam sampai kul 7:00 malam..Siap guard dari nepal ke myanmar jemput bebudak tuh suruh balik...akak tengok kat sini pekerja kebanyakkannya warga asing, Melayu ada nampaknya tapi yang handle bahagian registeration dan pejabat jer kot...


Malam tu sempat lah pergi Family Store kat bandar sebab..terlupa bawa ubat gigi...Kat aparment ni sabun, ubat gigi semua takder...terpaksalah pergi beli jugak..hehe...Banyak juga barang yang dibeli tu...dah macam2 kepala...masing-masing dengan keinginan masing2 terutamanya  ibu budak2 ni...hehe


Esoknya, takder aktiviti yang menarik dilakukan ..hanya bawa anak2 pergi sekali lagi ke kolam renang untuk mandi-manda...dah kat situ jer yang menarik minat deme semue..hehe..komain gumbira masing- masing terutamanya yang kecik tu.. Dia pun sama nak main air....hehe.. sampai 2 jam lebih dok main air...

Dalam pukul 11.30 kami pun bersiap sedia untuk check out...Setelah check out kami menuju ke Pantai Teluk Kemang untuk menikmati makan tengahari... Dalam pukul 1.00 tengahari kami bertolak pulang dan sampai dalam pukul 2.00 petang..hehe bukan jauh nau pun...

Bila dah sampai rumah perghhh lega...best sangat dapat duduk rumah...walaupun rumah akak tak secantik mana tapi ibarat kata orang 'Rumahku Syurgaku' ..kikiki...


Dibawah foto2 kenangan semasa berada di sana..



Di sekitar apartment Ocean View Resort Port Dickson














Pemandangan di Pantai Purnama Port dickson..Sungguh memukau...begitu indah ciptaan ALLAH..





Pantai ni dipanggil sebagai Pantai Purnama


Lasagna yang dimasak olehku sebelum datang ke sini..




Makanan yang dimasak dan dibawa dari rumah...

Mr Hubby sedang menikmati makanan




Kesayangan akak..hihi



Aksi anak2 akak yang manjo...uhuksss

Masa ni semua tak redi lagi..kiki

Senyum anak2...1..2..3..klik







Ini anak2 bersama Mr Hubby...hehe



Indahnya Pantai Purnama..PD







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com
Terdapat ralat dalam alat ini