Ahad, 29 Disember 2013

Anakandaku Along...Muhammad Nabil Farhan

Hmm... tahun ni along masuk tahun 6..risau juga akak..Udah tentulah nak UPSR kan??
Almaklumlah diakan murid kategori yang sedang2 saja...Berbanding dengan anak2 rakan2 pendidik yang lain, berbeza tahap kebolehannya...Ish..ish x baikkan ibu banding2kan dengan anak orang lain...hehe...
Hmmm tak per lah long..buat yang terbaik apa sahaja yang dihadapi dalam hidup ini..Yang penting ALLAH sentiasa di dalam hatimu itu..Amin.. UPKK lepas (Ujian sekolah agama Jabatan Agama Islam Melaka)..Along hanya dapat 5A daripada 8A...2B dan 1C...Syukurlah...Apa nak kata...itu bukanlah usaha dia yang sebenar..kalau dia fokus lagi ...mungkin...mungkinlah kann...lebih baik lagikan..hehe...Along ni memang sukar nak fokus pada satu titik...chewah..terkeluar plakss..ayat2 cemni...Dalam kepala otak dia main game jer...huhuh camno nak wat tu...Akak ada suruh dia baca Quran hari2..untuk mencergaskan otak tuh...Tapi kadangkala buat, kadang2 idok..yeler akak pun sama....kadang2 jer buat..huhu..silap akak ler yer..Insha ALLAH tahun depan dan seterusnya mesti amalkan pembacaan ayat Quran setiap harilah kan ..kalau boleh...Untuk menjamin masa depan dunia juga akhirat...Solat pun mesti sentiasa diingatkan...Hmm..kalau tak disuruh takder dibuatnyer..Penat akak membebel..hehe..Mr Hubby jarang membebel..Hanya tegur jer..dia dah bangun...Ni ha kak yang terhegeh2 membebel kat diorang...Tapi biar penat di dunia..jgn merana di akhirat kan..huhu..

Apa yang akak harapkan,semoga Along dan rakan2 akan berjaya dalam peperiksaan yang akan mendatang tak kira  dunia dan juga akhirat...dan menjadi hamba ALLAH yang taat...anak yang baik, dan pelajar yang bagus..Semoga segala impian menjadi kenyataan..Amin
Bujang akak..hehe

Orientasi Tahun 1 2014..hmm...macam2

Semalam di sekolah akak, berlangsungnya program  Orientasi dan Transisi Tahun 1,  2014..Seramai 180 orang yang mendaftar untuk tahun 1 tahun ini...Selepas pendaftaran penempatan, ada taklimat mengenai KSSR, Bijak Sifir, Ujian Diagnostik dan penempatan semula berdasarkan ujian diagnostik, serta pembayaran yuran..Ada 5 kelas semuanya...Akak memegang kelas kedua yang dinamakan Gemilang...Setelah penempatan dibuat, ada mak bapak yang gembira dan ada yang dukacita...Gembira sebab anak masing-masing masuk kelas pertama dan yang berasa sedih sebab anak2nya masuk kelas kedua hingga kelas  terakhir...Frust sgt tak dapat masuk kelas pertama...

Wahai para ibu bapa ingin diingatkan, bahawa anak2 ni masih terlalu awal kita nak buat penilaian...Mereka tu antara sedar atau tidak jer, first time datang ke sekolah...Tiba2 nak kene jawab periksa...nervous tau..masih terpinga2...Anak akak dulu si Along dan Si Angah, masa diorang masuk Tahun 1,seorang pun tak masuk kelas pertama,semuanya kedua...Ada akak kisah!!!..memanglah sedihkan..tp nak buat macam mana...kita kena optimis..yang markah tinggi mesti masuk kelas baguskan !!...Tak semestinya kelas kedua atau seterusnya tak bagus...Kadangkala cikgunya lagi bagus tau mengajar!!

Pengalaman tahun2 sudah ramai murid2 kelas yang bawah2 lompat naik atas berdasarkan penyaringan atau pentaksiran akhir tahun...Memang tak diduga ada yang seronok sangat kat atas..tetiba jatuh menjunam...Apalagi ada jer ibu bapa tak puas hatilah dan ...lagi2 cikgu jugak yang di salahkan....hmmm dunia akhir zaman ni..mak bapak lebih pentingkan nama, darjat dan keduniaan untuk anak jer..tp bukanlah semua ..ada yang bagus..didik anak mereka seimbang dunia akhirat.. Alhamdulillah ...dan ada yang dapat menerima kekurangan anak dan sentiasa berusaha untuk buat terbaik untuk anak masing2...Tahniah..Anak ini diibaratkan seperti selembar kain putih yang suci bersih...Kitalah sebagai ibu bapa yang mencorakkannya...Guru2 juga sebagai pembantunya..hmm kannn..

Berbalik kepada orientasi tersebut, penat bebeno rasanya...dah lama bercuti..hehe...Semasa penerimaan bayaran keperluan sekolah...dalam tak sedar hampir pukul 2 ptg dah..Bila turun kelas...Alamak!!!! Rupa2nyer aku seorang jer yang tinggal..hahaha...yang lain semua dah balik...x sedar diri mengutip pembayaran ibu bapa tuh..hehe..sampai pening2 kepala mengira duit....hmm itulah pengalaman yang dikutip untuk Orientasi 2014 ni..hehe Tahun depan anak akak lakss ..masuk tahun 1..Si Nina tulah..x sabar2 dier..hehe..Kat bawah ada sedikit foto semasa berlangsungnya program tersebut..Kredit untuk Puan Rohana GPK PK Khas yang sudi ambil gambar..dan akak cilok jer dari FB dier...yeehaa..Adiosss...
GB yang dihormati membuat ucapan...

Ramai ibu bapa yang hadir..tahniah

Pn Nor Saadah memnag pakar dalamKSSR menjalankan taklimat

Para ibu bapamendengar taklimat 

Jumaat, 27 Disember 2013

Tugu Negara dan Pusat Sains Negara

16 /12/2013-Setelah check out dari hotel ...kami pun menuju ke Tugu Peringatan Negara...First time pergi.. Sekejapan jer kat situ..Ambil2 gambar lepas tu terus ke Bukit Kiara untuk ke Pusat Sains Negara (PSN)..fuh menjajau juga mencari PSN nih....Nasib baik pakai GPS...sampailah jugak ke sana... Tiket masuk ke sana satu keluarga RM 60 sebab akak masuk 1001 Invention tu yang mahal sikit..hehe.. Ia mengenai  Sejarah ketamadunan Islam dan sejarah rekacipta Islam.. Ada tayangan slaid selama 10 minit ..seronok jugak...macam tgk wayangKat PSN ni kene pergi satu hari baru puas nak cuba macam-macam kat situ...Dalam 3 jam jugak akak sekeluarga berada di situ....Kat situ surau semua ada...oklah...tu...

Dalam kul 5 petang kita orang keluar..Itu pun ada yang x habis cuba...penat woo..dahlah bawa baby..Nasib baik baby  Zara  jenis suka berjalan ...x pernah dia merengek ke aper..memang kuat semangatlah anak akak yang seorang ni..hehe.Kat bawah ada foto kenangan kami dekat PSN..hehe..
Kat Tugu Negara..Kelihatan kecik akak n zara..tuhh..hihi


Tiket
























Nur Zara Adelia langsung tak merengek...hmm














Balik dalam pukul 5 ptg sampai melaka dalam pukul 7 malam..Fuh penat....tapi Alhamdulillah..berbaloi...Syukur pada ALLAH..yang MAHA MEMBERI..kita orang selamat pergi dan kembali..dengan penuh kesyukuran..

Khamis, 26 Disember 2013

Grand Seasons Kuala Lumpur..

15.12.2013- 4:30 petang:- Setelah penat berjalan di Zoo Negara, kami check in di Grand Seasons Hotel...Dapat diskaun kakitangan kerajaan..best jugak ya...Esoknyer sarapan di situ..sedap2 makanannya...Ramai foreigners menginap di sini...kebanyakannya daripada timur tengah..
                                                 Ini ada foto kenangan semasa menginap di sini..

Zara suka sangat berjalan...Langsung tak merengek..kuat betul semangat..hihi..macam ibunya..

Pemandangan dari bilik di siang hari..

Pemandangan dari bilik di malam hari..


Bawak mandi kolam dalam 2 jam





 Setelah sarapan dan bawak bebudak mandi kolam, kami pun check out lebih kurang kul 11:30 pagi...menuju Tugu Negara..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com
Terdapat ralat dalam alat ini