Jumaat, 22 Jun 2012

Obes...

Aku kini dalam kategori obes..BMI punya bacaan memanglah tinggi...Aku jadi takut.....takut cam2 penyakit yang mendatang...Kat skool pulaks... ramai kawan2 sekolah da makin kurus sebab makan herba life...Memang berkesan ubat tu nampaknya..Tapi den tak mampu lagi makan ubat tuh....Almaklumlah gaji kecik jer..hutang banyak..(hutang dgn ALLAH pun banyak belum settle..huhu)...Ubat tu boleh tahan mahalnyer...kengkawan ku semua loaded2.....Tu yang diorang boleh beli tuh..
Kesan buruk yang ku alami apabila da berbadan besar ialah cepat penat, sukar bernafas, sakit lutut dan paling tak best sekali baju banyak da tak muat!!!..huk..huk...huk...Apa nak buat..selera makan  tinggi...Mr.Hubby pun suka ajak makan2..tapi dia takder lah plaks...naik sangat berat badannya..den plak menjadi-jadi sampai lho ni dah genap 80 kg...camno tu..??haha...Anak ku no.2 pun semakin tembam..yelah dia pun sama naik asyik makan tido-makan tido..huhu..

Amacam ha..nak kurus ..tapi tarak mau makan ubat kurus..Dulu pernah makan ubat sendayu tinggi..memang kuruslah..sebab ia kurangkan selera makan..tapi bila tak makan  plakss...penyakit gastrikku semakin kronik jadinyer...Sampai waktu kene gastriks..sampai..tertonggeng2 gamaknyer....sakit bebeno..cedih tau..
Hai..tak lama lagi nak bulan puasa..Inilah masanya aku nak turunkan berat badan dan kawal pemakananku...Harap2 inilah caranya aku nak turunkan berat badan hingga ke angka 56kg..(hehe,berat masa nak kahwin tuh)....Tapi xkan mungkin... dapat 70 kg pun alhamdulillah...Tujuan utamanyanya adalah untuk menghindarkan penyakit yang semakin ditakuti seperti, kencing manis, darah tinggi, jantung dan sebagainya..Harap2 menjadi kenyataan... Semoga juga.. kwn2 herba life tak gelak kalo terbaca statement kak C'za ni ...hahaha..yelah ...azam orang tak dak pitih...Setakat ni jelah mampu..pheewwiit..

5 ulasan:

  1. salam singgah...suka dgn entry ni 1st setuju sgt diet herbalife mmg agk mahal..sy pon ambil herbalife lepas deliver 2nd baby sbb berat naik x sesuai dgn ketinggian maklumla sy ni rendang hehe...tp sy hanya amalkna herbalife 3mons jer lepas dah dpt berat ideal sy stop alhamdulilah still maintain nant sy share cmne nak maintain ni bg yg low budget cam saya hehe....

    BalasPadam
  2. Dakoris..ada org kata klu dah stop herbalife..bleh montel balik.. Apa puncanya? Tp setakat ni tgk kwn2 semua dah maintain...mmg b'kesan..rasa nak cuba..tp blum mampu...uhukss

    BalasPadam
  3. Dakoris..ada org kata klu dah stop herbalife..bleh montel balik.. Apa puncanya? Tp setakat ni tgk kwn2 semua dah maintain...mmg b'kesan..rasa nak cuba..tp blum mampu...uhukss

    BalasPadam
  4. singah. :)
    hi kak,
    Dulu saya pun ade amalkan herbalife tapi tahan 2 bulan je sbb mahal..huhu

    Skang ni saya amalkan diet atkins..tak yah keluar belanja pun..stakat kontrol pemakanan dan tau apa yang boleh dan tidak untuk dimakan sepanjang diet.

    Sebulan ni saya turun hampir 5 kg. :) ni ade lagi 20 kilo untuk dibuang..hihi

    BalasPadam
  5. Ye lah tu Effa..bagus cara effa tuh...Akak bersetuju bukan sahaja menjimatkan kos tetapi berdiet secara sihat...kan dik kan...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com
Terdapat ralat dalam alat ini