Ahad, 26 Disember 2010

Exam...n school...

Periksa lagi sehari...baca pun macam tok leh ingat jer..harap2 bleh buat yg terbaik kali ini...Lagi berapa hari nak naik sekolah..Mesyuarat kali ni macam tahun lepas jgk tak dpt attend sebab periksa...Nasib baik GB memahami..Nak wat camno  dah itu takdirnya...30 hb ni plak kutip yuran skolah...Anak tengah plak ada orientasi tahun 1...Dia kena jalani ujian diognastik..Aku doakan dia buat yang terbaik untuk masuk ke kelas yang terhebat tahun 2011 di SK Paya Rumput nih.... 31hb  gotong royong pun tak dpt pergi sebab periksa last paper....Ingat kan lepas periksa ni terus nak jln2 kat kl..tdo sana kot..ke tgk hubby dululah...Kesian kat hubby, cuti 2 hari ni pi sambung belajar balik dari pagi sampai petang...Hubby kata dia nak tambahkan ilmu dalam business...Dia ambil Business Management di bawah kelolaan  UUM...Selamat menuntut ilmu kembali teman hidupku...hihi..mesti penat belajar tuh..Almaklumlah otak dah masuk kategori veteren nih...hahaha..sama cam aku jgk...

Rabu, 22 Disember 2010

Kenangan dulu...sekolah pertama ku posting

Baru-baru ni pergi Johor singgahlah kejap di sekolah pertama aku posting selepas keluar maktab tahun 1998, Januari...iaitu...SK Larkin 1, JB...Banyak pembaharuan dari segi fizikal yang aku dapat lihat..Tapi aku tak masuk pun sekadar ambil gambar dari luar sahaja...Dulu sekolah ni bangunan pejabat dier betul2 mcm zaman purba tapi alhamdulillah dah berubah kepada bangunan yang gah dan menarik...Rindu dengan kenangan bersama-sama sahabat sama mengajar dulu yang hanya ku temu di Facebook ajer...huhu.
Bangunan baru...dulu bangunan pejabat lama buruk giler...
Pintu depan...

Masa transfer  balik Melaka dulu , bangunan ni baru jer naik rangka...

Cuti oh cuti...

Isk...isk..dah lama tak update blog nih..Dah bersawang dah..bukannya apa, aku ni malas nak menulis hari2 macam Blogger Popular Hanis Zalikha tuh.. Lagipun life aku bukannya menarik sangat..Hidupku simple sangat...hehe...Cuti tahun ni rasa macam tak cuti jer...Yelah aku tetap dengan assignment dan exam yang akan mengiringiku sewaktu cuti nih...Assignment dah anta online arituh... cuma peksa lambat sikit, 12, 28, 31 Disember nih... Buku baca tak baca jer...Anak-anak plak dengan program mengaji dan tuisyen... Almaklum lah anak sulungku resultnyer merudum baru-baru ni( final exam ). Sungguh menyedihkan daripada kelas kedua turun ke kelas ketiga...Kat skolah ni..ada 4 kelas...Kelas ketiga kira kelas hujung jgklah..Malu aku kat kawan2 tapi nak wat camno kan aku redha jer...Anak aku yang kedua plak nak masuk tahun satu tahun depan..Pun aku pulun tuisyen BI bagi kat dier sebab...risau kat skolah aku mengajar ni bdk2 dier bleh tahan...Banyak saingan wooo bebudak nih...Walaupun dia dah pandai baca hari2 aku training angah ni membaca...naik bosan dier..almaklumlah budak lelaki...asyik nak main je kerja dier..hihihi..biorkan...aku kasi dia belajar pepagi jer...petang2 diorang sumer aku keluarkan dari rumah dan pergilah korang kayuh basikal puas2..Aritu aku dah bawak diorang gi jenjalan kat Johor Bahru dan Desaru, Bandar Penawar yang terletak di Kota Tinggi...Kira2 percutian hujung tahunlah..Nasib baik..encik hubby cuti..hihihi..gumbira bebudak nih. Tu jelah tempat bercuti kitaorg..Hajat di hati lepas peksa nih plak nak pegi KL plak..Sajer jer jenjalan..Tp tak tahulah encik hubby ada kelas atu kerja ke tidak.. Maklumlah encik hubbyku dah belajar balik hihihi..Kesian dah tuer2 blajar.. Dia ambil course business management..lari daripada bidang dier sebelum nih...mechanical...hihi... Selamat berjaya teman sejatiku....Semoga menjadi insan cemerlang dunia dan akhirat.. Di bawah ni gambar -gambar percutian di Desaru arituh...
Pantai Desaru

Penginapan di Desaru Damai Beach Resort

Angah (Nabil daniel)

Adik (Nur Syaza Irdina)


Along ( Nabil Farhan)

Ungu - Surga Mu

Sabtu, 16 Oktober 2010

Result dah kuar...

Result semester lepas dah kuar..Klu ari tu dpt 4.00, kali ni dpt 3.67 jer. Nasib baik majorMT dapat A.Alhamdulillah walaupun merosot masih lulus...Assignment belum mula lg...Alamak camno nih....Bz amat kat skolah...Malam ni nak pergi majlis persaraan GPK 1 iaitu..Pn Hjh Zuffarnim di Quayside Restaurant Bandar Hilir dekat bangunan Merah Stadhuyst. Mula kul lapan.Semalam 15 Oktober dah buat besar2 an kat sekolah siap kak Nim naik kereta kuda lagi ...meriah amat..Tp sedih juga sebab dah lama kerja bersama-sama....

Isnin, 13 September 2010

Lega...

Setelah seminggu berada di kg mertua, kembalilah aku dan keluargaku ke rumah sendiri di Melaka...Alhamdulillah dengan izinNYA...dapatlah kami pergi dan kembali dengan selamat serta sihat walafiat...Perjalanan mengambil masa hampir 12 jam kerana kesesakan di highway utara selatan yang memang telah dijangka...Sungguh menjengkelkan....Singgah di hentian sungai Perak untuk solat dan mengisi minyak serta membuang apa yang patut....Semasa mengisi minyak memang menguji kesabaran aku dan hubby..Apa tidaknya kereta terlau banyak menunggu giliran.. Dan bayangkan perasaan anda apabila orang di hdapan anda sangat2 lengah dalam mengisi minyak keretanya hingga mengambil masa 30 minit?? Apa lagi angin satu badan aku dibuatnya...Kelihatan dari jauh dia sempat membeli belah dulu sebelum membuat pembayaran untuk isian minyak... Terhegeh- hegeh... Padahal lorong di kiri kanan kereta dah bersilih ganti...Setelah dia puas membeli-belah barulah terkedek2 nak beratur membuat pembayaran....Adusss....betul2 menduga aku yg panas baran ni..Tapi suamiku memang bagus masih boleh bersabar dengan kerenah orang seperti ini dan menasihatkan aku supaya terima dugaan ini dengan sewajarnya...Selepas tu kalaulah  dia angkat tangan dengan kita mohon maaf takpelah juga...sejuk hati kita juga..ini buat sombong dier jer...EEEE...geramnyer aku....Nasib baik hubby aku ada, klu tidak mau aku sound orang nih....huhuhu...sabarjerlah...Nasib baik suami aku pakai kredit kad yang memang di khaskan untuk mengisi minyak sahaja...Hanya 2 minit sahaja masa yang diambil...Tak menyusahkan orang nak menunggu jer...huhuhu...

Sabtu, 4 September 2010

Rayer oh rayer....

Setelah hampir sebulan berpuasa...sudah sampai masernyer untuk kita menyambut Syawal... Lusa aku akan pulang ke kg suami dan berhari raya di sana...Sedey nak tinggalkan mak bapa kat sini, tp nak wat camno...tahun lepas dah beraya di kg sendiri...gilir2 ler....Tahun ni ala kadar jer persiapan ku, suami dan anak2..Alhamdulillah..Apa yang penting ialah sentiasa mengingatkan diri sendiri dan nak-anak tentang penghayatan hari Aidilfitri  ini iaitu kemenangan kita dalam menepis segala hawa nafsu ketika berpuasa....

Khamis, 15 Julai 2010

Skandal budak tahun 2...

Ari ni aku raser berputar kepala otak aku sekejap...Mana taknyer masa kat sekolah tadi aku dapat aduan daripada bebudak kelas 2A aku yang ada di antara rakan mereka dah buat salah besar....Cikgu  pemulihan yang bernama Fuziana pun dapat aduan yang sama. Murid-murid aku ni ada 6 orang yang pegi pemulihan matematik semasa waktu aku mengajar..Fuziana yang berada kelas di atas cepat2 turun jumpa aku...Tanya pasal kesalahan budak nih...Bebudak ni plak cakap  hal ni terjadi semasa seorang guru lelaki masih berada di dalam kelas...MasyaALLAH...Tak prihatinnyer cikgu nih...Fuziana berdebar...aku pun dah ketar lutut...
     Kisahnya ada 2 orang budak kecik ni sudah suruh seorang budak perempuan (anak guru kat situ jugak) untuk bukak kain sekolah dier. Budak ni budak pemulihan, kawan dier pun budak pemulihan...Yang mangsa  ni pun pemulihan jugak....Mangsa nia ala2 lurus bendul gituh..Ikut jer apa org suruh..Almaklumlah kelas aku..kelas hujung...Kebanyakan bebudak kat sini memang camtuh..Alamak...kenapa lah budak ni buat hal yang tak senonoh nih...Isk...isk..geramnyer aku...Aku pun panggil  budak bertiga tuh...And aku pun mulalah membuat siasatan CSI aku...Pergh..aku tanya kenapa dia suruh budak perempuan ni bukak kain...Tapi dia tak mengaku..Yang sorang lagi pun sama tak mengaku...Mangsa tu pun diam jer...Aku kata kalau dia tak mengaku, aku akan call polis suruh tangkap orang berbohong...Tambah aku lagi,aku cakap orang yang suka berbohong kat akhirat nanti lidah nya akan kena potong...huhuhu..Pucat muka memasing..hihihi...Lepas tu aku ambil Handset buat2 tipon polis(leh dapat lakonan terbaik ..hihihi)...Lepas tu terus dia mengaku yang memang diorang suruh budak pompuan ni buka kain...Aku istighfar...MasyaALLAH..Apasal kau buat cam tu nak oiii.?? Dia kata entah...Aku tanya ko pernah tengok video org cium2 ke, peluk2 ke???...Dia diam lagi, yang sorang tu pun diam jugak...Lepas tu aku buat2 sekali lg nak call polis..Baru dia ngaku dia pernah tertengok video cam tuh...Perhg sedey aku dengor pengakuan tuh...Alkisahnyer,masa tuh bapa dia tgh syok tengok tak sedar yang  anak kat belakang tengok sama...MasyaALLAH...Moralnyer hindarlah dari menonton benda2 maksiat ni..Dikhuatiri anak-anak terpengaruh...dan cuba nak wat sama cam apa yg dia dah tengok tuh...huhuhu..sedey...

Jumaat, 9 Julai 2010

Matematik..oh matematik...

Semenjak aku dapat jadual baru ni ( sebab 3 org guru bertukar ke sekolah lain)...aku rasa tak selesa mengajar...Ari tu ada juga aku mengajar pendidikan seni visual ngan pjk (minor aku kat OUM) setelah  hampir 5 tahun tak dpt mengajar kelas PSV and PK...Tp baru2 ni tetiba aku kena mengajar all math for 4 classes...Boring tul...Orang lain dpt gak matapelajaran PSV ke pk ke, kt ke yg rileks2 tp aku full mt dari ari Isnin sampai ari Jumaat...Aku bengkek sangat sebab deme pilih kasih tapi aku redha sebab aku opsyen Mt..32 waktu math...sungguh menjengkelkan...Aku kalau dapat mengajar PSV alangkah bahagianya...sebab aku minat...Bila aku minat aku memang mengajar bersungguh2...Budak2 tuh frust aku tak mengajar mereka lagi sebab aku mengajar sesuatu yg mereka belum belajar lagi..Tuh yg deme seronok tuh...Org lain walaupun memang mengajar subjek teras tp at least   dapat juga mengajar PSV yang aku cintai...tuh... Ada tuh aku tahu dia tak minat mengajar PSV pun dpt peluang yg aku ingin2kan...Macam tak adil....frust giler...

Isnin, 5 Julai 2010

Assignment...

Assignment PK - Sem 3- Menghasilkan Kit Pembelajaran
Aku raser sejak akhir2 ni aku dah tak brp minat nak tulis kat blog....Assignment dan kerja sekolah dah thp optimum..Kepala otakku berserabut....Buku kerja tulis budak pun ada yang tak bertanda...Belajar pun tah hapa haper..Walaupun hari tu dpt sumer A ngan outstanding 4.00 tp aku raser kali ni cam susah nak dpt baik camtuh...Assignment pun ala kadar jer... 2 assignment dah hantar. tinggal assignment Math hantar secara online...Sumer kali ni kucar-kacir...Aku tak dapat buat ngan baik and aku frust sgt....Aku rasa aku ni dah terlalu memikirkan keduaniaan sangat..Itulah akibatnyer...Hatiku tak tenang...huhuhu...sedih....

Rabu, 28 April 2010

Tak sabar nak cuti panjang, nak balik kg suami....Kg suami sebenarnya kat Jeli Kelantan.... Seronok pergi kat sana sesekali....Aku suka dengan kehijauan bumi Jeli yang masih terpelihara dan tidak banyak dinodai lagi oleh manusia-manusia yang suka merosakkan bumi nih...Walaupun Jeli dianggap pedalaman namun aku gembira pabila berada di sana. Kg suami ku bernama Kg Kubur Datu..Menurut hubbyku dulu kg ini dipanggil kg Bunga Tanjung tapi camano tah boleh ditukar ke Kubor Datu...tak pasti....
Kat Jeli terdapat bayak kawasan air terjun dan sungai yang bersih dan belum lagi tercemar...(tapi tak tahulah tak lama lagi)... Antaranya yang aku dah pergi ialah   Lata Janggut dan Air Terjun Kg Renyok yang masih asli dah belum dieksploitasi... Airnya begitu jernih dan sejuk...Almaklumlah air gunung dan terletak di dalam lingkungan Banjaran Tititwangsa...Suasana di situ sungguh mengasyikkan....dan mententeramkan jiwa ragaku....Aku terpana dan terkesima dengan ciptaan Ilahi...Begitu indah bak syurga dunia.....(agaknyer macam mana plak  keadaan syurga plak mesti sangat mengagumkan)...Subhanallah berilah peluang kepadaku untuk menikmatinya lagi Tuhankuuu.

Jumaat, 23 April 2010

................

Lamanya tak menulis dalam blog ni....Tak sempat....Lagipun takder cerita menarik....Life aku simple...tak menarik dan glam cam org lain...

Isnin, 15 Mac 2010

Sambutan Maulidurrasul ...1431h

Tahun ni Sambutan Maulidurrasul di sekolah ku dibuat secara 'grand' jglah...Ada perarakan dari sekolah ke masjid jamek yang berdekatan. Betul-betul meriah kerana disamping itu, terdapat pertandingan perarakan terbaik bagi keempat-empat rumah sukan yg terdiri daripada Pasukan Kenyalang, Kasawari, Cenderawasih dan Rajawali... Pemenang tahun ni jatuh ke tangan pasukan Rajawali (biru), kedua Cenderawasih (Merah), ketiga Kenyalang (kuning)-frust aku, sbb rumah aku, dan keempat Rajawali(hijau). Namun apa yang lebih penting dititikberatkan disini ialah penghayatan guru-guru dan murid-murid  tentang ulang tahun keputeraan Rasul kita yang mulia, iaitu Nabi Muhammad SAW dan perjuangan baginda dalam menegakkan syiar Islam yang perlu dijadikan contoh tauladan bg semua umat Islam di dunia ini... InsyaAllah

Kenyalang Hebat walaupun tewas..huhuhu
Rumag Cenderawasih

Rajawali

Guru Besar En Yahya segak bergaya ....



Barisan Pentadbir SK Paya Rumput Melaka..


Aku dan teman-teman seperjuangan..

Bagi makan dulul anak-anak sebelum berarak..

Di perkarangan Masjek Jamek Paya rUmput Melaka hmpir 1 km dari sekolah..

Jumaat, 5 Mac 2010

2 minggu lagi...

Lg dua minggu nak htr tugasan. Aku baru cuit sikit2. Dah jadi kebiasaan ku buat last minute. Ala buat last minute pun dapat jg markah yang baik. Tutor memang nak tolong. Tp kali ni tutor matematik aku memanglah cerewet. Jgn cari pasal ngan dier. Teruk nanti...Tugasan dalam english yg buat aku lemah nihhhh....Hentam sajalah labuuuuu...huhuhu Karya seni agungku pun tak siap. Takde mood ....... Sok kerja lg..penat....

Ku masih syginya........

Aku rasa dah sampai masanya aku berubah menjadi seseorang yang lebih matang. Semenjak dua menjak ni aku asyik menyakitkan hati hubbyku. Aku rasa macam dia dah tak caring macam dulu. Mungkin perasaan aku sahaja. Kadang2 aku rasa dia terlalu mementingkan kerjanya dari keluarga sendiri. Sebab tu aku asyik melawan cakapnyer dan selalu melukakan hatinya. Sedangkan dia rilek ajer, masih sabar dengan perempuan pelik macam aku nih. Entahlah, aku tak faham kenapa dia boleh sabar dengan aku.  Aku rasa takder orang yg boleh terima perangai pelik aku ni selain dari lelaki seorang ni. Dah nasib dia dapat wife mcm aku. huhuhuu.
       Tapi aku berjanji pada diri aku, bahawa aku akan berubah, sebab aku masih menyanyangi dirinyer seperti mana kali pertama aku mula jatuh sayang padanya. Lagipun aku tak nak masuk neraka kerana benda-benda macam nih. Tapi aku tak tau sama ada aku boleh berubah kerana aku seorang yg cepat berubah angin dan prinsip. Entahlah... harap2 aku boleh melakukannya yg terbaik...

Sabtu, 20 Februari 2010

Alkisah ...

Semalam aku hantar bundaku ke hospital sebab dia gelap mata dan pitam. Nasib baik aku kuat, dapatlah aku memapah bundaku yang berbadan agak besar masuk ke wad kecemasan. Lama juga aku, abah dan si gadis kecilku menunggu hasil report daripada pihak hospital. Setelah 5 jam menunggu bundaku dimasukkan ke wad biasa. Doktor beritau, bundaku, menghadapi hypotension, tekanan darah rendah 80/52, manakala ujian gula dalam darah bacaannya 17. Fuh tingginyer. Satu lagi Bundaku di suspek mengalami buah pinggang yang semakit rosak. Adui sedih juga dengar berita tuh. Aku tipon hubby suruh ambil 2 org heroku  yg kat umah tu datang ke hospital. Aku balik ke rumah sesudah berada di hospital tersebut selama 7 jam. Penat gilerr sebab balik dari sekolah aku tak rehat2 semalam. Berkorban untuk buunda tercinta....
     Ari ni aku kuliah dari 10 pagi sampai 5 petang. Balik terus gi hospital. Tapi aku tak tunggu dia kat hospital. Dia tak kasi sebab dia tahu kerja aku melambak tak siap. Rumah aku pun kemas ala kadar jer. Tapi dalam sibuk2 tu sempat juga aku ber'FB' ngan tulis blog apo nak dikato. Memang ni minat aku. Konon nak release tension lah kononnyer. Ari ni anak sulung aku pun aku tinggalkian sensorang je kat umah masa aku gi kuliah. Sebab dia tak mau duduk taska. Terpaksa.... hubby aku kerja sampai kul 3 ptg. Nekad je ler....Dia pun berani...huhuhu nasibjerlah..

Rabu, 17 Februari 2010

Cinta....

 
Cinta? Masihkah ada rasa cinta di hatiku???Ya sudah tentu!!!!! Ya Allah Tuhan Maha Pencipta, aku akan sentiasa mencintaimu dunia dan akhirat.(InsyaAllah) Tetapkanlah imanku supaya aku akan sentiasa mencintai Islamku hingga ke akhir hayatku. Berikanlah kasih syg ku kepada mereka yang bergelar suami, ibubapa dan anak-anak sehingga ke akhir hayatku, Tuhan.Makbulkan doa hambamu yang kerdil dan lemah ini....

Insaf...

Petang tadi aku baru je anta mak aku pergi klinik di AG. Sedih plak tengok dia menggigil. Kadangkala aku nikecil hati dengan dier. Sebagai anak aku seharusnyer bersabar dengan ulah mereka. Tapi aku ni jahat juga asik nak berlawan mulut dengan mak aku. Sian orang tuer tu dapat anak yg degil macam aku nih. Konon-kononnyer nak menegakkan benang yang basah....Tapi aku khilaf dan memohon keampunannyer secepat mungkin. Sementelah dier dan abah masih wujud di bumi ALLAH ni aku akan buat yang terbaik untuk mereka insyaALLAH...dan aku akan sentiasa memohon kemaafan dari mereka. Semoga ALLAH akan memanjangkan usia dan memberikan kesihatan yang baik kepada mereka.

Jika aku di ruang angkasa.....

Bumiku sayang.....

 
Adakah kita masih mencintai bumi kita?
Bumi semakin dekat dengan kehancuran total....Takutnyer...huhuhu

Kenangan yang semakin jauh pergi....

 
Jumpa gambar lama masa kat Maktab Perguruan Persekutuan Pulau Pinang. Andai dapat diputar masa yang lalu....... ...tapi sudah pasti ia tidak akn berlaku. Aku harap kalian semua sihat-sihat belaka..

Selasa, 2 Februari 2010

Pertemuan.....

Kelmarin (Ahad-31 Jan 2010) suatu pertemuan di antara aku dan sahabat lama yang hampir 17 tahun tidak berjumpa. Sungguh tak sangka. Ini bermula setelah aku menjejak kasih sahabat-sahabat lama melalui laman Facebook (fb). Terima kasih kepada ALLAH memberi aku peluang aku bertemu dengan sahabat lama yang seorang ini. Ada sedikit perubahan pada dirinya. Semakin cantik dan semakin matang berbanding dengan 17 tahun lepas semasa bersama-sama mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM 1993). Entah apa pulak pandangan dia terhadap aku yang berubah saiz badan dan mungkin juga kelakuan aku yang dulunyer ganas dan agak kejantanan kepada lebih bersopan. ( perasan sorang2). Agak terharu juga pabila dapat bersua dengan teman lama. Dia pun sanggup datang ke rumah aku malam tu semata-mata nak jumpa aku. Terima kasih Nurul kerana masih ingat sahabatmu yang seorang nih. Harap-harap lepas ni dapat jumpa sahabat yang lain plak....Insya Allah

Jumaat, 29 Januari 2010

Pasrah....

Semalam meeting memang menyeksakan aku. Aku sedih, aku kecewa tapi aku pasrah. Apa yang diperkatakan sepatutnyer aku sahut sebagai cabaran bukan tekanan yang menyesakkan dada dan fikiran. Kepada Allah aku mengadu, kepada Allah aku meluahkan perasaan. Ya Allah Tuhan Yg MAHA Adil, semoga kau memberi kekuatan untuk aku meneruskan perjuangan membina kematangan insan yang terdiri daripada anak-anak bangsaku...termasuk anak yang ku kandung sendiri. Berilah ketabahan kepadaku untuk mencurahkan ilmu dan mereka untuk terus menerima ilmu sebelum aku menutup mata ini untuk selamanya.....

Isnin, 25 Januari 2010

Syukurlah.....

Badan ni rasa seram sejuk, macam nak demam. Perit rasa tekakku ini. Masa mengajar tadi rasa nak pecah anak tekak ni. Sabau jelah. Ari ni plak bebudak bukan main bising lagi. Nasib baik semalam hubby dah pergi klinik ambil ubat. Dapatlah menumpang makan ubat dia. Bila dah makan ubat plak mata ni mengantuk tapi tak boleh tidur. Cuaca panas betul kat luar. Rumah plak takde aircond, pakai kipas jer... Tapi bila pikir-pikir balik aku sangat2 bersyukur sebab kat Malaysia masih selamat daripada bencana alam. Tak macam Haiti baru2 ni dilanda gempa bumi. Ratusan ribu orang mati. Yang lain hilang tempat tinggal dan kebuluran. Masa ni plak macam-macam penyakit plak datang.Ujian daripada Allah bila-bila masa je menanti kita. Bersyukur dengan apa yang ada....Kita masih bernasib baik berbanding dengan orang lain..


 
Bencana gemba bumi di Haiti yang mengorbankan ratusan ribu manusia. Insaflah kita ...dan renungilah bahawa kita hanyalah  manusia yang kerdil dan lemah berbanding dengan kekuasaanNya (copypaste dari  www.zubairmedia.com)







 Bebudak menjalankan aktiviti lasak untuk mengenalpasti tahap keupayaan fizikal mereka.



 Para guru wanita bergaya sebelum menjalankan tugas.

Sabtu, 9 Januari 2010

Azam 2010

Rasa bosan plak ari ni. Kerja rumah bertimbun dah hampir settle. Kerja sekolah plak belum mula lagi. Berat betul nak mula. Apa nak jadi dengan aku ni. Azam baru aku  nak jadi seorang yang rajin dalam segala hal. Nampaknyer macam tak jadi jer azam tu. Aku ni cepat no lemah semangat. Tak boleh jadi ni. Buang segala
sifat2 malas tu. Aku  seorang pengajar, pelajar dan ibu kepada 3 orang budak yang sedang belajar untuk hidup. Kuatkan semangatmu Marshiza untuk teruskan perjuangan mu itu. Huhuhu...


Kenangan bersama 4 Arif 2009.Harap-harap bebudak  ni semua mempunyai azam dan semangat yang baru.






    Kenangan Along dengan kelasnya 1 Cemerlang 2009

Ahad, 3 Januari 2010

Hari akhir cuti...

Wah... hari ni cuti terakhir untuk kembali le sekolah... Fuh nasib baik dah beli baju sekolah bebudak. Banyak betul perbelanjaan sekolah seorang budak. Nasib baik hubby dapat bonus bulan ni. Alhamdulillah... Seorang budak sekolah dengan baju, buku, yuran sekolah pagi dan sekolah agama, beg sekolah, kasut dan pelbagai lagi telah menghabiskan duitku hampir RM700. Dua orang lagi yang dimasukkan ke taska dan tadika dengan yuran, buku, beg, kasut, pakaian baru dan kelengkapan pula sebanyak RM1000 telah dileburkan. Itu baru tiga orang anak. Kalau 5 atau 6, atau 7 orang. Dengan kenaikan harga barang yang melampau, sungguh menyeksakan. Bagiku aku bersyukur dengan kesederhanan yang ada tapi aku selalu terfikir bagaimana pula mereka yang berpendapatan rendah dan mempunyai tanggungan yang ramai. Aku jadi insaf dan sentiasa bersyukur hidup di muka bumi ini.

Back to school tomorrowww!!!

Cerianya anak-anak tersebut ke sekolah
Tahun ni aku pegang kelas hujung lagi. Tahun lepas 4A tahun ni 2A. Aku yang minta untuk mengajar tahap yang lebih rendah. Agak mencabar mengajar kelas-kelas yang hujung ni. Tapi aku berazam untuk beri yang terbaik untuk anak-anak didikku. Esok aku akan bertemu dengan wajah-wajah yang suci ini. Wahai anak-anak didikku jadilah insan yang terbaik dalam hidupmu. Cikgu akan mendidikmu dengan kemampuan yang ada. Semoga kalian semua kan berjaya. Cikgu hanya tumpang gembira.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com
Terdapat ralat dalam alat ini