Selasa, 29 Disember 2009

Hari yang ku tunggu ....

Esok final exam Hatiku susah. Aku dah baca tapi macam tak baca...Macam tak boleh ingat apa yang aku baca. Parah macam ni.Padahal 3 subjek. Aku ni cepat paniklah. Ya Allah bagi aku kekuatan untuk meneruskan hidup ini. tambah-tambah lagi nak hadapi benda alah ni. Semoga aku berjaya dan berjaya. Doakan aku ya kawan-kawanku, hamba- hamba Allah yang disayangi....InsyaAllah aku buat yang terbaik esok....

Sabtu, 26 Disember 2009

Kesayanganku...

Ini dia komputer2 di rumahku.


Komputer-komputer  tersayang.


                            Skrin LCD baru beli 22"

Isnin, 21 Disember 2009

Cuti yang penuh kesibukan..

Rasanya dah lama betul aku tak update blog ni. Betul-betul takde masa. Walaupun cuti panjang tapi aku terpaksa menghadiri kelas dari pagi sampai petang sama ada hari Sabtu atau Ahad. assignment baru je anta Sabtu lepas. Lega...sangat2. Namun 30/12-31/12.2009 ni final exam plak. Ari yang sama tu plak sekolah buat mesyuarat. Terpaksalah minta excuse daripada GB. Harap-harap dapat buat yang terbaik. InsyaALLAH..

Isnin, 7 Disember 2009

Melewati Sungai Melaka (Taman Rempah/Melaka Cruise River)

Cuti-cuti mari kita pergi Melaka, untuk melewati Sungai Melaka dengan menaiki bot. Tempoh perjalanan selama 45 minit. Walaupun sungai agak berbau tetapi pemandangan agak menarik dan mengagumkan. Harga tiket yang aku pernah bayar untuk naik bot ni ialah RM 5 untuk dewasa dan RM 2 untuk kanak-kanak.









Kincir angin.


                                            Pemandangan dari bot.



Kalau tak silap Kg Morten


Zoo Melaka

6 Disember 2009 (Ahad)
Program bersama keluarga yang dah tertangguh ini tetap ku teruskan pada Ahad lepas. Masa tu orang fulamak punyalah ramai, almaklumlah hujung minggu. Terpaksalah beratur nak beli tiket. Tiket untuk dewasa RM 7, kanak-kanak 5-12 tahun, RM4 dan free untuk 4 tahun ke bawah.


Along dan Angah suka dapat pergi ke zoo.


Burung kakak tua yang menyambut kedatangan para pengunjung.


Cantik warna Iguana ni...


Anaconda ni makan tidur je. Ada yang sedang mengawan.


Harimau yang 'macho'.


Gajah yang sangat besar pada pandagan mataku ini.


ramai sungguh pengunjung yang datang


Antara tempat rehat yang  terdapat di zoo ini.


Sungguh indah dan damai dengan angin yang sepoi2 bahasa.


Ada yang sempat buat promotion.


Kawasan permainan  disediakan di sini. Selain itu, surau, tandas, restoran, gerai-gerai makanan dan minuman, pertunjukan pentas juga terdapat di zoo Melaka. Jika anda penat untuk berjalan kaki anda juga boleh mengelilingi zoo dengan menaiki tram. Perjalanan anda akan diakhiri dengan melalui gerai-gerai yang menjual pelbagai cenderamata berkaitan zoo yang sangat menarik Harga juga bolehlah dikatakan berpatutan. Apa tunggu lagi cuti-cuti ni, marilah datang berkunjung ke Zoo Melaka. InsyaAllah anda berpuas hati dan yang paling penting ahli keluarga terutamanya si kecil akan  bergembira.

Stadium Hang Jebat Melaka (Tuan Rumah SUKMA 2010)

Stadium Hang Jebat, bakal berlangsungnya SUKMA 2010 yang akan datang. Walaupun stadium sudah beberapa tahun lama dibuka dan diguna pakai, namun untuk persediaan untuk menjadi tuan rumah banyak bangunan baru telah dibina di sini. Kejohanan sukan tahunan sekolahku juga telah diadakan di sini. Stadium ini terletak 2km dari rumahku.

Endurance Ride April 2009.


Ramai orang datang berkunjung di sini untuk beriadah dan berjoging.


Anak beranak berlatih bermain bola.


Wah...wah...wah terer tuh. Hu..hu..hu..


Seorang bapa menunjukkan aksinya menyepak bola kepada anaknya.


Endurance Ride April 2009 yang lalu di adakan di sini.

Pantai Tanjung Bidara Melaka

Baru-baru ni balik dari kenduri doa selamat salah seorang kawan di Tanjung Bidara, sempatlah aku, hubby dan kanak2  ribena ku menyinggah di Pantai Tanjung Bidara. Walaupun aku orang Melaka tapi jarang sekali aku beriadah di pantai ini. Aku dan hubby lebih berminat dengan Pantai Puteri di Tanjung Keling atau Padang Kemunting di Pengkalan Balak. Lagi meriah rasanya kerana ramai pengunjung yang memasang khemah-khemah kecil sambil bersantai-santai bersama ahli keluarga. Tapi sebenarnya pantai Tanjung Bidara ni juga menarik untuk kunjungan sesiapa sahaja yang suka menikmati angin pantai dan bermandi manda bersama keluarga. Silalah datang ke sini....

Batu-batu yang menghiasi pantai.


Pengunjung-pengunjung beriadah di tepian pantai.


Keindahan ciptaan Allah dapat dinikmati di sini.


Ramai pengunjung datang ke sini.


Wakaf yang terdapat di sini.


Taman permainan juga disediakan di sini.

Jumaat, 4 Disember 2009

Tolong....saya...

Kepada bloggers dan semua pembaca, saya nak minta tolong kepada sesiapa di antara anda yang pandai membuat perisian/courseware untuk matematik ke atau apa-apa subjek yang boleh diguna pakai dalam pengajaran dan pembelajaran tolong ajarkan saya. Almaklumlah saya ni masih baru  lagi dalam bidang ni. Terima kasih.

Rabu, 2 Disember 2009

Syahdu...

Baru-baru ni asyik terima berita orang meninggal je. Insaf... Bekas anak murid baru-baru ni pun meninggal. Khabarnya kemalangan. Muda lagi ajal memanggil. Kita ni bila-bila masa sahaja akan kembali kepada Pencipta kita. Bersedia...dan sentiasa bersedia. Apakah amalan kita sudah mencukupi untuk menghadapinya. Wallahuallam. Semoga kita hidup dalam iman dan matipun dalam keadaan beriman. InsyaAllah..

Khamis, 26 November 2009

Aidiladha...

Selamat menyambut hari raya Aidiadha kepada semua bloggers dan pembaca. Semoga kita sentiasa dapat melakukan pengorbanan untuk agama, bangsa , negara dan juga keluarga kita. Dekatkan diri kita padaNYA.InsyaAllah hidup kita berjaya dunia akhirat. Yang sudah pulang ke kampung, selamat bergembira bersama keluarga dan berhati-hati di mana jua anda berada.

Rabu, 25 November 2009

Cuti oh cuti...

Cuti ni ada kelas, cuti ni kena buat assignment, cuti ni ada exam, cuti ni duty kat library sekolah,cuti ni kena tolong mak saudara nak buat kenduri anaknya dan kahwin dan macam-macam lagi. Holiday tahun ni memang takde harapan pegi mane2. Hubby pun tak boleh cuti. Takpelah terima je ye dengan penuh kesyukuran hu...hu...hu... Sok ulang tahun kelahiran mak. Ala beli kek dan belanja makan ok kan? Anak-anak dah bising ajak pegi zoo plak. Dah berpa kali pegi zoo tak jemu-jemu budak-budak ni. Salah aku jugak dah berjanji ari tu. he..he..he..Inilah kisah cuti aku...

Ahad, 22 November 2009

Syair untuk anak-anakku...

Petikan daripada sebuah syair tentang anak:


Wahai anakku belahan jiwaku,
Bisikan sukma seorang ibu:
Mendengar jeritan suara lahirmu,
Hilang derita bahagia terharu,

Duhai anak cahaya mataku,
Buah hati, pelunak jiwa;
Betapa nian kasih ibumu,
Hanya Allah yang maha tahu.

Oh, anak juitaku sayang!
kKasih ibu tiada bandingan;
Sayang ayah bertindih bayang,
Setinggi langit seluas lautan.

Ketahuilah anak dewi tercinta,
Harapan tinggi ayah dan bonda;
Hidupmu biar memberi guna,
Nikmat Allah sejahtera bahagia.

Jumaat, 20 November 2009

SKPR Powerrr...





Semalam keputusan UPSR dah keluar. Hasilnya SKPR telah memperolehi keputusan sebanyak 90.3% secara keseluruhannya.dan seramai 33 pelajar daripada 134 pelajar telah berjaya mendapat keputusan 5A. Syabas diucapkan anak-anak didik SKPR....serta guru-guru tahun 6 yang dah bekerja keras selama ini.


Rabu, 18 November 2009

INOREKA-Karnival Kerjaya (KolejKomuniti-Kementerian Pengajian Tinggi)

Dah lama tak update blog ni sebab sibuk dengan tugas-tugas yang ada. Ari ni nak cuma nak kongsi cerita mengenai Inoreka- Karnival Kerja anjuran Kolej Komuniti, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia pada hari Sabtu dan Ahad lepas. 14-15 November 2009 yang diadakan di Datarah Pahlawan Melaka.. Masa nak masuk tu terpaksalah beberapa kali pusing sebab parking takde. Sudahnya, parking jauh sikit dan terpaksa berjalan bawa 'askar-askar' yang ade. Kat sini banyak tentang peluang kerjaya yang diperkenalkan oleh Kolej Komuniti di seluruh Malaysia. Contohnya andaman, jahitan, fesyen, menghasilkan biskut dan kek, hasil-hasil tanaman dan macam-macam lagilah yang aku tak berapa tau. Anak buah hubby pun datang dari Kelantan untuk 'join' pertandingan buat kek. Dia masuk final tapi tak menang sebab kek tak berapa nak jadi katanya.


Ini mak andam 2 dan model-model pengantin.


Merayau-rayau sekejap. Sambil tu dapat makan kuih free buatan pelatih-pelatih kolej.

Pelik aku tengok fesyen yang dihasilkan oleh kolej ni. Anyway tahniah, cubaan yang baik.

Hubby dan anak buahnya, Munira

Rabu, 11 November 2009

Lawatan guru-guru skpr...Selamat jalan kawan-kawanku....

      Ari ni guru-guru kat sekolah aku buat lawatan ke salah sebuah sekolah di Perak.Khabarnya sekolah kluster. Ramai yang pergi. Tapi aku tak pegi pun . Kena jaga sekolah. Mereka bergerak menaiki bas pada pukul 12.30. Aku n kawan-kawan yang tinggal ni terpaksa jaga sekolah. Nasib baik diorang balik pukul 1.10 petang. Aku pula lepas tu kena taklimat pendidikan Islam kat jpm, gantikan ustaz Shaharudin yang juga mengikuti lawatan tersebut. Sian aku... Tapi takpelah sekurang-kurangnya dapat juga aku pengalaman jadi ustazah.Layak ke aku jadi ustazah he..he..he...


      Tapi yang bestnya besok cuti peristiwa, dapatlah aku berehat sikit dan menyiapkan kerja-kerja sekolah yang bertimbun-timbun ni. Atas tu gambar kepergian mereka ke SK Seri Ampang Ipoh ,Perak. Bas tu 'parking' sebelah kereta aku plak tu.


Selasa, 10 November 2009

Sedih........khilaf.........

Aku sedih sangat ari ni sebab tengok result exam anakku yang sulung. Memang tak ade peningkatan. Anak aku ni  masalah dia adalah tak ade 'focusing', baik masa belajar, atau dalam peperiksaan sama aje. Memang takde penumpuan. Buat kerja asalkan siap aje.Yang dia suka ialah main 'game' komputer atau 'repair computer' je.Apa aku nak buat itu yang dia minat. Aku malu dengan kawan-kawan yang mempunyai anak-anak yang pintar-pintar. Tapi bila aku fikir-fikir balik, mungkin salah aku juga. Aku pun tak ambil berat pasal pelajaran dia ni sebelum ni. Takpelah inilah dugaan hidup aku. Aku kena hadapi dan tangani masalah ini secara rasional.Sebelum ini, aku hanya pentingkan kesibukan diri aku je. Aku khilaf dengan apa yang dah berlaku. Yang lepas tetap dah berlaku. Aku nak pandang ke hadapan dan cuba jadi ibu yang terbaik untuk anakku. Ya Allah, berilah kekuatan kepadaku menghadapi ujianmu ya Allah. Semoga aku berjaya menghadapi semua ini.  Mungkin juga ada hikmahnya disebaliknya. Aku juga bukan insan yang terbaik, tetapi aku mohon pada Mu ya Allah jadikanlah anakku berjaya di dunia dan akhirat dan menjadi orang yang berguna suatu hari nanti.Insya Allah....

Isnin, 9 November 2009

Jamuan Kelas Along 1 Cemerlang (9/11/2009)

Ari ni kelas Along ( Muhammad Nabil Farhan) telah mengadakan jamuan akhir tahun yang di'sponsored by' ibubapa murid-murid kelas 1 Cemerlang yang agak 'berada'. Aku pada mulanya nak sponsor juga kek coklat tapi kak Zaridah guru kelas ni tak beritau awal-awal. Lagipun dia kata tak payah sebab dia dah beli kek yang lagi sedap gitu. Banyak juga makanan yang telah dibawa. Walaupun aku tak mengajar, tapi aku dijemput jugalah.Ada gambar kenangan majlis itu tadi. Tapi gambar tak berapa 'clear' sebab pakai camera casio exilim 10.1 mp. Along suka sangat dapat makan dan hadiah berupa tabung.Tengok tu senyum lebar..





Murid-murid sedang menjamu selera..

Cikgu Zaridah sedang menguruskan anak-anak didiknya. Hei along suka dapat makan sama kawan-kawan.

 Antara menu yang ada ialah ayam KFC, mee goreng, bihun goreng, nugget, buah-buahan dll.


Antara cikgu yang hadir. Wah Cikgu Nizam, bersungguh makan nampak. Emi pandang je....

 Cikgu Asfa, malu ke makan depan Cikgu Rahman tu. Kak Shima, sikit je makanan tu.


Kak Zahrani terteleng-teleng kepala sebab suka sangat dapat makan. He..he...he.. jangan mare yang ada dalam gambar ni. Sekadar bergurau je . Jangan ambil hati tau...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com
Terdapat ralat dalam alat ini